efe_ersin
Mesaj Sayısı : 411 Yaş : 40 İL PLAKANIZ : 34 İŞ/HOBİ : müzik resim şiir Lakap : efe Kayıt tarihi : 20/01/09
| Konu: Giresun Görele - Görele Hakkında Bilgi - Görele Resimleri Cuma Ocak 23, 2009 11:37 pm | |
| Sislerin altında yemyeşil uzanan bir yayla… Uzaktan gelen kemençe tınılarına karışan keçi sürüsünün çıngırakları… En güzel yöresel kıyafetleriyle salınan yöre halkı… Burası, Giresun'un mutlaka görülesi “Görele”si…
Giresun ilinin bir ilçesidir. Çıkardığı Sanatcılar , Denizciler ve Bilim Adamlarıyla meşhur , İl merkezine 63 km. uzaklıkta bulunan ilçenin toplam nüfusu 43949'dur. Rus-Osmanlı Harbinde Rusların mağlup olduğu Haç Dağı'ndaki Kanlıdere muharebe yeri, Görele şehir merkezine 6 km. uzaklıkta olup, görülmesi gereken bir yerdir.Kuşçulu Köyündeki türbe, Çavuşlu'daki Kuğuoğlu Süleyman Ağa Türbesi kültürel değer taşıyan önemli yapılardır. İlin genelinde olduğu gibi Görele ilçesinde de fındık bahçeleri doğanın dokusuna önemli bir zenginlik katmaktadır.Adını mercan anlamına gelen corolla sözcüğünden almıştır. Eskiden şimdiki Görele'nin bir kilometre doğusunda Philokaleia şehri bulunuyordu. Görele, Cenevizliler tarafından bir sömürge koloni şehri olarak kurulmuş ve "Gorelle" adını taşıyordu. Bir Oğuz boyu olan Çepni boyu bölgenin Türkleştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bugün de Görele'de Çepni boyundan insanlar yaşamaktadır. Osmanlılar zamanında bir süre "Yavebolu" adıyla anılmıştır. (yerinde olmayan şehir anlamına gelmektedir). Şehrin bir başka adı da Elevi yada Alevi 'dir. Çevrede "Elevü-Alevü şeklinde söylenir.İlk yerleşim yeri Eynesil ilçesinin 3 km. doğusunda kendi adıyla anılan kalenin bulunduğu yerdir. Daha sonra çeşitli yer ve bağlılık değişiklikleri göstermiş, 1771 yılında şimdiki yerine yerleşmiştir.Görele'de 1879'da Trabzon'a bağlı olarak ilçe teşkilatı kuruldu. 1923 yılında Giresun il olunca Tirebolu ilçesi ile birlikte Giresun'a bağlandı.1916Rus işgal bölgesi altında kalan Görele, 13 Şubat 1918 tarihinde civar bölgeleri ile bu işgalden kurtulmuştur.Doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilçede güzel kumsal sahiller bulunmasına rağmen, İlçede Turizm çok gelişmemiş olup ekonomiye bir katkısı yoktur. Daha çok iç turizm hakimdir. Yayla turizminin dışında turizm amaçlı herhangi bir faaliyet yaygın değildir.İlçede yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden bölge halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli yayla şenliklerine katılarak eğlenmek için yaylaya çıkmaktadır.Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otomobiller ile bu yaylalara üç-dört saatte gidilip gelinmektedir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda Haziran, Temmuz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir.Bunların içinde en meşhuru Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü yapılan Sis Dağı /eski adı Abdal Musa dağı Şenlikleri'dir.İlçe Giresun'a bağlı olmasına rağmen örf ve adet bakımından Trabzon (Şalpazarı) yöresini andırır. Geleneksel giysiler halk tarafından özel günlerde giyilmekte, eski geleneklere göre yaylacılık ve yayla şenlikleri sürdürülmektedir.(Nebi Önder ÖZKAN)
Meşhur Görele Pidesi
Pide, Görele'de 35-40 yıllık bir geçmişe sahiptir. Karadeniz Pidesi, Tüm Karadeniz bölgesinde yapılmakta olup, yurt içi ve yurt dışında olmak üzere bir çok yerde yapılmaktadır. Ancak bu pide Görele'de bir başka yapılmaktadır. Görele'de yapılan pide Görele Pidesi'dir ve meşhurdur. Görele'de, "Görele Pidesi" yapan çok sayıda pide salonu bulunmaktadır. Pidenin lezzetli olabilmesi için, fırının ısısından, pidenin servise sunulmasına kadar geçen sürede verilen emeğe bağlıdır.Kemençe ve horon, yöre halkının hayatında çok önemli bir yer tutuyor. Görele kemençesi; yürek biçimindeki kıvrımı, kısa sapı, dar ve uzun gövdesiyle kendini belli ediyor. Teknesi ve sapı ardıç, erik, dut ve kiraz ağacından yapılırken kapağında da ladin ağacı kullanılıyor.
| |
|